Přeplněné autobusy, zpožděné vlaky. Cesta za blízkými se může o Vánocích pěkně protáhnout

Podíváte-li se do nabídky českých přepravních společností, zjistíte, že v předvánočním čase není vůbec jednoduché sehnat jízdenku na vámi požadovanou trasu. Se spolujízdou si ušetříte spoustu nervů a cesta vás navíc vyjde výrazně levněji.

Podíváte-li se do nabídky českých přepravních společností, zjistíte, že v předvánočním čase není vůbec jednoduché sehnat jízdenku na vámi požadovanou trasu. Pokud se vám to náhodou povede, můžete si být skoro jistí, že pohodlná cesta to úplně nebude. Postávající lidé v uličkách, přetopená kupé, zpožděné autobusy – to je stinná stránka Vánoc na silnicích i železnici. Existuje ale pohodlná a také levnější varianta způsobu přepravy za vašimi nejbližšími. Se spolujízdou si ušetříte spoustu nervů a cesta vás navíc vyjde výrazně levněji.

Vánoční cestování je náročné

Problematiku dopravy spojenou s předvánočním časem pocítil už zřejmě každý z nás. Pokud sedíte (a to spíše výjimečně) nebo stojíte ve vydýchaném vlaku či autobusu, pořád si ještě můžete gratulovat. Velmi často se totiž při pohledu do rezervačních systémů stane, že zkrátka všechny dopravní prostředky jsou dopředu vyprodané.

„Předvánoční období je, co se týče vytíženosti, to nejhorší. Jezdím trasu Praha – Uherské Hradiště a když jsem se díval na autobusovou a vlakovou dopravu na 22. a 23. prosince, tak už na konci listopadu byly jízdenky de facto vyprodané. Nakonec tedy jedu na svátky domů s BlaBlaCarem a nemusím tyto starosti vůbec řešit.“
- Michal, člen BlaBlaCaru

Problém s vyprodáním lístků v předvánočním čase postihl před deseti lety i Frédérica Mazzellu, zakladatele společnosti BlaBlaCar, když se chtěl na svátky dostat ve své rodné Francii domů. Vlaky a autobusy byly beznadějně zaplněné, a proto jej musela přijet vyzvednout sestra. Po cestě domů si všiml, že automobily jezdí poloprázdné, a nápad na spolujízdu byl na světě. Odtud už nebylo daleko k založení BlaBlaCaru, což je v současnosti jeden z nejúspěšnějších startupů, který funguje na principu sdílené ekonomiky.

Přibalte si dárky

A právě BlaBlaCar nabízí pohodlnou, rychlou a dokonce levnější variantu pro každého, kdo se touží dostat na vánoční svátky ke svým blízkým. Spolujízda má navíc tu výhodu, že si svého řidiče můžete najít i tzv. „last minute“ a například do hodiny od rozhodnutí už můžete sedět v pohodlí automobilu a těšit se domů.

„V předvánočním shonu, kdy není na nic čas, se spolujízda přímo nabízí. Člověk nemusí čekat, oproti přeplněným vlakům si užívá pohodlí a navíc v adventním čase, kdy se hodí každá koruna na vánoční dárky, určitě potěší fakt, že BlaBlaCar je ze všech dopravních prostředků na většině tras nejdostupnější.“
- Pavel Prouza, Country Manager pro ČR a SR

Právě cena je velmi silným argumentem BlaBlaCaru. U nejfrekventovanějších tras ušetříte i stovky korun. Například cesta vlakem z Prahy do Bratislavy vyjde na téměř 500 Kč. Řidič BlaBlaCaru vás do slovenského hlavního města sveze za necelé tři stovky. Výhodnější je také trasa Praha – Brno. Vlak vás přijde na 220 Kč, autobus o desetikorunu levněji, pokud pojedete autem sám, při současných cenách nafty vás cesta vyjde zhruba na 300 Kč. Naopak průměrná cena, za kterou řidiči BlaBlaCaru nabízí spolujízdu, je 150 Kč.

náročné cestování o vánocích

Plánujete-li cestu před Štědrým dnem za svými nejbližšími, BlaBlaCar nabízí pohodlnou a výhodnou alternativu k tradičním dopravním prostředkům. V kufru auta se jistě najde místo i pro tašku s vánočními dárky, a když budete mít štěstí, třeba nějaký dárek pro Vás bude mít i řidič nebo spolucestující…

„Mám moc rád lidský faktor, který je nedílnou součástí BlaBlaCaru. Například vloni při cestě domů na Vánoce jsem od řidiče dostal tričko s přáním krásných svátků. Spolujízda má oproti tradiční dopravě prostě i další výhody.“
- Holdy, řidič i spolucestující na BlaBlaCaru

Více informací o BlaBlaCaru naleznete na oficiálních stránkách www.BlaBlaCar.cz.

spolujízda o vánocích

Nabídni jízdu